YAŞAM

Kaizen Felsefesi ile Otelimizi Yönettiğimizi Biliyor Muydunuz?

İyileştirme Arayışına Gerçekçi Bir Yaklaşım

Kaizen felsefesini daha önce duymuş muydunuz? Kalite Yönetim Sistemimiz bu felsefeden geliyor ve sıklıkla “daha iyi olma” kavramını duyuyoruz. Peki bu felsefeyi gerçekten nasıl hayatımıza nasıl katabiliriz? Hayatımızda ne değiştirir? Neden var? Gelin bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım.

Kaizen Felsefesi | Fotoğraf: Faze Magazine

Japonların, sürekli olarak iyileştirmenin yollarını arayan ve bu sayede insanların düşünme şeklini değiştirebilen bir tutumu teşvik eden bir kültürdür Kaizen. Kaizen Teian, insanların kendi süreçlerini iyileştirmek için katıldıkları bir iyileştirme biçimini tanımlar. Kaizen türü kültürel bir dönüşümü tetikler çünkü herkesin her gün, her yerde iyileştirme düşünmesini gerektirir. Kaizen Teian özünde tüm insanları aktif bir şekilde iyileştirmeye dahil etmekle ilgilidir. 

Kaizen genel olarak Japonya’da iş yerlerini geliştirmek, verimi arttırmak amaçlı kullanılıyor. Kaizen yaklaşımının temelinde, etkinliği, memnuniyeti ve israfı iyileştirmeye adanmak yatıyor. Kaizen’in sürekli iyileştirilmesinin temel ilkeleri şunları içeriyor:

  • Bir süreci tekrarlanabilir ve organize olacak şekilde standartlaştırmak
  • Ölçülebilirliğe odaklanmak ve verileri kullanarak ilerlemeyi değerlendirmek
  • Sonuçları gereksinimlerinizle karşılaştırmak (sözünüzü yerine getirdiniz mi?)
  • Benzer sonuçlara ulaşmak için yeni ve daha iyi yollar geliştirmek
  • Değişen koşullara yanıt vermek ve zaman içinde yöntemlerinizi geliştirmek
Verimlilik
Verimlilik | Fotoğraf: Unsplash/@finesite

Kaizen katı bir sistem değil, bir felsefe olduğu için esnek ve çalışma tarzınıza, tercihlerinize ve kişiliğinize uyarlanabilir. Sizin için neyin yankı uyandırdığına bağlı olarak seçili uygulamaları kendi içinizde, hayatınızın her alanında uygulayabilirsiniz. Örneğin, bazı insanlar “Her gün% 1 daha iyi ol” mantrasına göre yaşıyorlar. Diğerleri 5S yaklaşımı (Sırala, Düzelt, Parlat, Standartlaştır, Sürdür) aracılığıyla Kaizen’i hayatlarına dahil etmeyi tercih ediyor.

Kaizen Felsefesini Kişisel Düzeyde Uygulamanın Üç Yolu

Kaizen’in ilkeleri teoride külfetliyse de, insanların gelişme arayışına sıkı sıkıya bağlı olduğundan emin olabilirsiniz, bu da bu ilkelerin çoğunun sezgisel olarak uygulanabileceği anlamına gelir. İşte Kaizen yaklaşımını hayatınızda hemen uygulamaya başlamanın üç yolu:

Zamanınızın ve Enerjinizin Nerede Boşa Harcandığını Belirleyin

Kaizen Felsefesi
Kaizen Felsefesi | Fotoğraf: Unsplash/@anete_lusina

Kaizen’in temel ilkelerinden biri atıkların azaltılmasıdır ve bu, düşündüğünüzden daha fazla senaryoda devreye girer. Daha fazla üretkenliğin anahtarı, daha fazlasını değil, daha azını yapmaktır. Sizin için önemli olan işlere ayıracak zaman asla bulamıyorsanız, sebep zamanınızın bir kısmının gereksiz işlerle boşa harcamanız olabilir. Yapmamanız gerekenleri değerlendirin. Günümüze nüfuz eden dikkat sızıntılarının çoğu zaman farkında değiliz, bu nedenle programınızı yeniden gözden geçirerek başlayın.

Birkaç hafta boyunca gerçekleştirdiğiniz her işi ve ilgili süreyi takip edin. Bu veri havuzuna sahip olduğunuzda, her bir işin gerçekten gerekli olup olmadığını veya sadece otomatik pilotta mı çalıştığınızı değerlendirin. Bir görevin görev açısından kritik olduğunu belirlerseniz, kendinizi ölçeklendirerek bunu nasıl daha iyi veya daha hızlı yapabilirsiniz? Örneğin, yazdığınız belirli raporlar veya e-postalar için bir şablon oluşturabilir misiniz?

Daha Üretken veya Verimli Olmak İçin Hangi Küçük Adımları Atabileceğinizi Kendinize Sorun

Kaizen Felsefesi
Kaizen Felsefesi | Fotoğraf: spica.com

İyileştirme alanlarını belirlemeye başladığınızda, önemli olan küçük değişikliklerle başlamaktır. Küçük düşünün. Çoğu zaman içgüdümüz büyük olmaktır. Sabırsızlanıyoruz ve bir gecede değilse bile bir hafta veya bir ay içinde sonuç istiyoruz. Ancak, zaman içinde artan iyileştirmelerin kalıcı olma olasılığının çok daha yüksek olduğunu düşündüğünüzde (kapsamlı değişikliklerin aksine), sabır gerektirse de küçükten başlamak giderek daha çekici görünmektedir.

Örneğin, öğle yemeğinde çalışmak zorunda kalmamak için ofiste üretkenliğinizi artırmaya çalışıyorsanız, minimum düzeyde rahatsız edici değişikliklerin bunu başarmanıza yardımcı olabileceği konusunda beyin fırtınası yapın. Belki de acele etmemek için her sabah 15 dakika erken işe gelmek ya da mola vermenizi hatırlatmak için telefonunuza bir alarm ayarlamak , bu öğlen aç kalma olasılığınızı azaltır 🙂 Bu yöntemler bir fark yaratmazsa, başka bir şey denemeye devam edin. Ve eğer bir fark yaratırlarsa, yeni bulduğunuz alışkanlığınızı yavaş yavaş geliştirmeye devam edin.

Nelerin İşe Yaradığını ve Nelerin İyileştirilebileceğini Gözden Geçirmek İçin Zaman Ayırın

Kaizen Felsefesi
Kaizen Felsefesi | Fotoğraf: Youtube

Meşgul olduğumuzda, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını değerlendirmek için zaman ayırmayız. Ancak Kaizen’in çalışması için, özellikle bir sürtüşme hissettiğinizde, işlerin nasıl gittiğini düşünmeniz gerekir. Hayatımızda farkında olmadığımız bazı şeyler o kadar yük oluyor ki, en sonunda üşengeçlikle birlikte tamamen erteleyip, sonunda kendimizi “neden olmuyor?”, “hiç zamanım yok”, “neden hiçbir şey yetişmiyor?”, “neden yapamıyorum?” gibi soruların yanıtlarını düşünürken buluyoruz. Hatta çoğu zaman da söylenip kendimizi dibe çekiyoruz. Fakat bu felsefeye bakacak olursak kendimizi nasıl yenileyebileceğimiz, gereksiz yüklerden kurtulabileceğimiz, sonuç ve çözüm odaklı bir bakış açısına nasıl sahip olabileceğimiz hakkında bizi aydınlatıyor.

Küçük Adımlar
Küçük Adımlar | Fotoğraf: unsplash/@craftedbygc

Okuduğum bir kitapta da görüp, hep aklımın bir köşesine yazdığım ve çok doğru bulduğum bir başka bakış açısı da; eğer yapacağınız iş 2 dakikanızı alacaksa o zaman yapın. Eğer 2 dakikadan daha fazla süreceğini düşünüyorsanız, işi kimin ya da işi hangi tarihte, saatte yapacağınızı belirtip, kendinize not edin ve aklınızdan bunu çıkartın ki size hayatınızda yük olmasın.

Unutmayın ki düşündüğümüz bir iş, yarın iki iş ve diğer gün de üç iş olacak. Vücudumuz aklımızda biriktirdiğimiz her iş için geri bildirim olarak bize hastalık şeklinde alarm veriyor. Önüne geçmek, yavaşlamak, zihnimizi boşaltmak bizim elimizde. En çok üşendiğiniz şeyler neler ve bunlar nasıl iyileştirilerek geliştirilebilir bulmak için; küçük sorular sorun, küçük düşünceler üretin, küçük eylemlerde bulunun ve küçük sorunları çözün.

Kapak Fotoğrafı: Soil Blog

Kaynak: https://www.themagger.com/kaizen-felsefesi-nedir/